Lato w słoiku.
Wraca moda na domowe przetwory – kompoty, dżemy, powidła, soki. Tak jest znacznie taniej, zdecydowanie smaczniej i co najważniejsze - zdrowiej. Wychodząc z tego założenia ponownie w naszej CIS-owej kuchni zagościła edycja 57, która w ubiegły czwartek (1 sierpnia br.) łącząc siły, doświadczenie i pozytywną energię kisiła ogórki. Ponownie - ponieważ już wcześniej piekła rogale, babki wielkanocne i przygotowywała sałatkę. I mimo, iż w edycji została ,,garstka’’ Uczestników to po raz kolejny podjęli się kulinarnego wyzwania! Trzymaliśmy się starej receptury: czosnek, koper, chrzan – korzeń i liście, liść laurowy, ziele angielskie, sól kamienna, a w roli głównej oczywiście ogórki gruntowe, prosto z hurtu na ul. Kieleckiej, zaraz obok nas.
Wszystko to umieściliśmy w słojach, trzymając się stosownych proporcji.
Umieszczone w ciemnym i chłodnym miejscu czekają na moment kiedy staną się składnikiem pysznego dania – ogórkowej lub sałatki jarzynowej! Choć wielu z nas lubi je same, chrupiące, pachnące koprem lub chrzanem. A te ukiszone własnoręcznie smakują najlepiej!:))